Competitie extern


Dammers K&G halen flink uit!


Maandagavond werd de tweede bondswedstrijd in ’t Fort De Kwakel gedamd. De eerste wedstrijd in de hoofdklasse ging twee weken geleden nipt, 3-5,  verloren tegen Enkhuizen.

Met gelukkig Wim Keessen weer in de gelederen toog het 1e team onvervaard ten strijde tegen SNA uit Heerhugowaard. Op het kopbord van Adrie Voorn werd het evenwicht bijna niet verstoord en leverde zo remise op, 1-1. Op bord twee nam Wim Konst een doorbraak naar de damlijn, deze bleek niet voldoende voor de winst, 2-2 tussenstand. Wim Keessen had inmiddels een voordelig dammeneindspel op het bord staan. Op een ouderwetse wijze wrong hij zijn tegenstander uit en zette daarmee zijn team op voorsprong, 4-2. Alleen René de Jong was toen nog in de race, al veel langer dan zijn eerste partij in Enkhuizen waarin hij het binnen een kwartier kon schudden. Nu nam hij sportieve revanche, subtiel dwong hij in een dunne stand een overmachtseindspel af. Pas laat in de avond streek zijn opponent de vlag en was een 6-2 zege voor Kunst en Genoegen een feit. Een mooie zege, die over twee weken in Haarlem een vervolg kan krijgen. Deze week zullen de leden van K&G hun donateurs weer aanspreken, met daarbij een uitnodiging voor het donateur damtoernooi. Dit evenement vind de 15e december plaats in ’t Fort De Kwakel, de deelnemers zijn deze zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur welkom. Tot dams!


Dammers stelen punt uit Haarlem


Het eerste team van het Kwakelse Kunst en Genoegen had zomaar kunnen verliezen, gelijk spelen, of zo maar kunnen winnen van HDC. Kortom een dol dwaze damwedstrijd waarin K&G uiteindelijk goed wegkwam. Op maandagavond toog het sterrenteam van K&G vol goede moed naar Haarlem voor het jaarlijks treffen in de hoofdklasse, al jaren houden de clubs elkaar redelijk in evenwicht. Dat evenwicht werd materieel gezien de eerste uren niet verstoord, alleen Wim Konst kwam positioneel  verloren te staan. Op het moment dat zijn opponent dit voordeel wilde verzilveren schoot hij een enorme bok, Wim gaf twee schijven en sloeg er vervolgens vijf weg. Zijn tegenstander gaf direct aangeslagen op, 0-2. Kopman Adrie Voorn kwam sterk onder druk te staan tegen zijn sterke tegenspeler, op tempo kon Adrie het net niet bolwerken, 2-2 tussenstand. Op dat moment stond René de Jong verloren, maar hij gaf, zolang Wim Keessen nog aan het knokken was, niet op. Wim stond beter, maar in hevige tijdnood kon hij zijn stand niet verzilveren, remise, met 3-3 als gevolg. René bleef doorstrijden en kon middels een plakker naar dam doorstoten, er was weer enige hoop. Het werd een gemanoeuvreer van dammen waarin René zijn dam steeds weer wist te redden. Inmiddels ging de klok ook meespelen, het vlaggetje van de Haarlemmer stond op vallen en als het zou vallen dan won de Jong reglementair.  Zo wilde René niet winnen en zijn remisevoorstel werd gretig geaccepteerd, eindstand 4-4. Het was een spannende wedstrijd, een mooie damavond. Een mooie dammiddag staat ook weer voor de deur, de donateur dammiddag. Met daarin nog meer verassende ontwikkelingen in de ‘amateur’ partijen. Damliefhebbers en liefhebbers van een gezellige middag kom op zaterdagmiddag de 15e december naar ’t Fort De Kwakel. Tot dams.


Donateurs dammen om onderlinge titel!


Aanstaande zaterdagmiddag de 15e december opent ’t Fort De Kwakel haar deuren voor de donateurs van Damclub Kunst en Genoegen. Zij zijn van harte welkom om te strijden om donateur damtitel van hun clubje. René de Jong zal zijn geesteskind  voor de 25e keer organiseren, vanaf 13.00 uur zal de jubilaris de deelnemers van harte welkom heten. Om half twee beginnen de poulewedstrijden, om daarna de donateurs op sterkte in te delen. Vervolgens strijden de sterkste dammers om de titel en gaan de overige dammers voor de titel in de b- of c poule.  K&G is ontzettend blij met haar donateurs die hun tanende clubje elk jaar met drie euro steunen. Zij organiseren daarvoor een gezellige middag voor hun huis-tuin en keukendammers, naar een idee van René . Onwennig gaan zij van start maar al snel beginnen de hoofden te kleuren en gaan ze volledig op in het mooie spelletje. Door de jaren heen is het niveau ook omhoog gegaan en zijn de partijen clubwaardig geworden. De damleden zien dan ook graag damliefhebbers de overstap naar hun club maken. Luuk Smit zal zaterdag zijn titel moeten verdedigen, dat zal een zware kluif worden opperen verschillende uitdagers. Komt dit allen zien en deze gezellige middag meemaken  in het sfeervolle kerst Fort. Inlichtingen; Adrie Voorn 0297 568472.


Vermakelijke dammiddag in ’t Fort De Kwakel


De donateurs van damclub Kunst en Genoegen namen afgelopen zaterdagmiddag ’t Fort in bezit. Onder de bezielende leiding van generaal de Jong werd om half twee het lont in het kruitvat gestoken. Het werd een strijd op de damborden om de felbegeerde donateur damtitel van De Kwakel. Eerst werden er drie partijen gespeeld voor een plaats in de frontlinie of voor een plaats in de achterhoede. Om drie uur waren die plaatsen bezet en gingen de dammers het alles of niets gevecht aan. Via een kwart- en halve finale kwamen Mike Kouwenhoven en Luuk Smit als overwinnaars uit de loopgraven. Een gevecht restte deze helden, om de dood of de gladiolen. Mike nam in het middenspel het heft in handen en veroverde voordeel, maar dit verzande onder de  druk van de klok. In het eindspel sloeg Luuk vervolgens meedogenloos toe en trok daardoor de titel naar zich toe. In de troostfinale wist Ruud vd Steeg zijn duel van Joris Voorn te winnen en zo derde te worden. Vermeldenswaardig is de goede prestatie van Joost Hogerwerf die in het linker rijtje wist te eindigen. De laatste partij van de middag trok een groot publiek, midden in de arena Frans van Doorn en Gerrit vd Steeg die streden om de hoogste eer van de gevallenen. De kansen keerden vele keren, vakkundig becommentarieerd door Frans, die van een groot analytisch vermogen getuigde. Maar Frans trok wel aan het kortste eind en maakte van Gerrit een gelukkig winnaar. Frans ontving voor zijn optreden het erekruis van René de Jong die de medailles uitreikte.  Het zou lang onrustig blijven in het gezellige Fort waar tot laat de wonden werden gelikt. Damclub K&G dankt haar donateurs van harte en kan terug kijken op een hele mooie en gezellige middag.Dammers K&G winnend het jaar uit.

De damleden speelden hun laatste bondswedstrijd tegen de damcombinatie Zaanstreek in hun vertrouwde Fort De Kwakel. Met de morele steun van hun donateurs nog in het achterhoofd gingen ze vol vertrouwen van start. In de eerste twee uren werd het evenwicht bijna niet verstoord op de borden. Het eerste foutje kwam van de kopman van DCZ, Adrie Voorn maakte daar dankbaar gebruik van en zette zijn voordeel vlot in winst om, 2-0. Lang werd er niet genoten van de voorsprong, René de Jong liep tegen een vernietigend plakkertje aan, 2-2. Op bord 4 stonden toen bijna al de schijven nog op het bord, het was wachten op een klapper. Dit vroege vuurwerk kwam op naam van Wim Keessen, met een geslaagde combinatie sloeg Wim bijna het hele bord leeg, 4-2 voor K&G. Inmiddels was de stand van Wim Konst zeer penibel, met pijn en moeite wist hij nog een doorbraak naar dam te forceren. Zijn tegenstander zocht vervolgens  naar winst maar kon de winnende zet niet vinden. Wim kon zo ontsnappen en het beslissende puntje voor zijn team opeisen, 5-3 eindstand. Over twee weken wacht een belangrijke wedstrijd tegen Almere, met dit team staat K&G op een gedeelde derde plaats in de hoofdklasse. Bij winst rest er een wedstrijd tegen koploper Purmerend, waar eventueel om de titel gespeeld kan worden. Vol goede moed dus weer het nieuwe jaar in, waarin K&G veel nieuwe leden hoopt te verwelkomen om het voorbestaan van de club te kunnen continueren.Damclub Kunst en Genoegen bedwingt koploper.

Als invaller Leo Hoogervorst geen schijfwinst over het hoofd had gezien, hadden de dammers uit Purmerend zelfs tegen een nederlaag aan kunnen lopen en hun kampioenschap kunnen vergeten. Maar Leo zag het niet en kwam vervolgens in grote problemen die na een uur  niet meer te overzien waren en K&G snel op achterstand bracht. Het zou toch een lange avond worden, deze keer geen file naar Purmerend maar een lift die voor vertraging zorgde waardoor de wedstrijd al later was begonnen. De Nieuwveense leden van K&G zouden wel even de lift nemen, maar het zou een tijdje duren voor ze uit de kast kwamen. De lift ging geen etage omhoog of het gebouw wilde maar geen etage zakken. De alarmbellen zorgden voor opschudding in het damlokaal,  misschien hierdoor aangeslagen, dat Leo zo snel verloor. Na drie uur dammen kwamen de kopmannen van beide teams remise overeen, waarmee Adrie Voorn dik tevreden mocht zijn. Snel na deze partij wist René de Jong zijn remise aanbiedende opponent te verschalken. René moest voor de winst gaan omdat zijn team achterstond. Positioneel kwam René een schijf voor waarna hij snel de hand van zijn aangeslagen tegenstander kreeg, 3-3 tussenstand. Alleen Wim Konst nog in de race, Wim net terug uit Gambia en  herstellende van een jetlag. Nog plakkerig van de zonnecrème verschoven de schijven zeer traag. Om het middernachtelijk uur scheen er nog een lichtje in Purmerend en dat was van het damlokaal. Na een marathonpartij behaalde Wim een dik verdiend punt en bepaalde de einduitslag op 4-4. In de hoofdklasse staat er nog een ronde op het programma, belangrijk voor Purmerend en Enkhuizen die nu weleens gelijk bovenaan kunnen eindigen. Dankzij K&G die hun afsluitende wedstrijd in Zaandam moeten spelen en op een zeer verdienstelijke derde plaats kunnen eindigen. Hopelijk kan topper Wim Keessen dan weer aanschuiven na zijn jammerlijke heupbreuk, sterkte.Jos Harte schittert, brons voor damclub K&G !


Zonder topscoorders Wim Konst en Wim Keessen,  vertrok het team van K&G zeer gehavend naar Zaanstad om haar laatste bondswedstrijd in de hoofdklasse te spelen. Halverwege de wedstrijd zag het er slecht voor de Kwakelaars uit, invaller Leo Hoogervorst liet zich verrassen door een damcombinatie waarna hij meteen opgaf. Ook ging het niet goed met Jos Harte die ter elfder uur werd opgeroepen om mee te dammen, Jos kwam een schijf achter. Een zware taak wachtte René de Jong en Adrie Voorn die nu moesten winnen. René kwam hier het dichtste bij, had een schijf kunnen veroveren maar wachtte hier een zet te lang  mee waardoor zijn tegenstander nog kon ontsnappen. Ook kopman Adrie kon geen potten breken, een licht voordeel was niet voldoende voor de winst, tussenstand 4-2 achter. Maar Jos kwam sterk terug, zijn opponent moest eerst zijn veroverde schijf teruggeven waarna een enerverende strijd met wisselende kansen volgde. Vervolgens ging Jos langzaam maar zeker schijven oppeuzelen zodat een overmachtseindspel op het bord verscheen. Uiteindelijk volgde er overgave van de Zaandammer en trok Jos de beide partijen recht, 4-4 eindstand. Door dit resultaat zijn de dammers van Kunst en Genoegen op een zeer verdienstelijke gedeelde derde plaats geëindigd in de hoofdklasse van Noord-Holland. Purmerend en Enkhuizen zullen een beslissingswedstrijd moeten spelen om de titel. De komende afsluitende weken strijden de K&G-ers  om hun onderlinge titel, van een roerig seizoen dat hopelijk nog een vervolg mag krijgen.